La intuïció i les dades en la presa de decisions

Des de l'inici dels temps, els éssers humans han pres decisions basades en la intuïció i en les dades (experiència empírica). Lògicament, el pes de cadascuna d'elles ha anat variant i l'experiència (i les dades) han anat traient protagonisme a la intuïció. En realitat, cada un dels hemisferis que té el cervell humà està més centrat en una d'elles: l'hemisferi esquerre conté la part racional i està relacionat amb el pensament analític l'hemisferi dret conté la part més creativa i està relacionat amb el pensament intuïtiu.

La majoria de persones tenen un hemisferi més dominant que l'altre; això vol dir que hi ha persones que són capaços de prendre decisions intuïtives amb més facilitat i viceversa. Sens dubte, equips de treball que tinguin talent amb les dues capacitats seran capaços d'aportar més valor.

La importància de les dades en les companyies

L'anàlisi qualitativa per entendre les dades

Per descomptat, la dada no ho és tot; les dades reflecteixen el resultat o resultats d'accions o decisions que hem pres, però no tenen en compte la motivació de l'equip, els insights del client, la competència ... és important escoltar i realitzar anàlisis qualitatives que complementin a les dades: observacions de camp, focus groups, benchmarks, mistery shopping ... hi ha moltes tècniques que ajuden a interpretar les dades de forma correcta.

Dit tot això, segur que estàs pensant que les dades no són tan importants i només amb la intuïció pot ser suficient per prendre bones decisions, veritat? Les dades són tremendament importants i l'obsessió de tota companyia, digital o no, hauria de ser mesurar i analitzar els resultats. Les dades plasmen una realitat inequívoca i no donen lloc a discussió. Si analitzem les dades, les reunions estaran orientades en com millorar aquestes dades i quines decisions es prenen i, així, evitarem les típiques frases de 'Jo crec que està funcionant' o 'Aquestes dades no són correctes'. El camí: data driven company Actualment, hi ha una tendència molt orientada a l'ús de la dada per a la presa de decisions, Data Driven Company. En articles futurs parlarem d'aquesta tendència i com s'ha d'afrontar aquest repte. Si les organitzacions no veuen el valor de les dades és molt complicat que es canviï aquesta tendència. Les 5 claus perquè una empresa comenci a esdevenir una data driven company:

 

Cultura de la dada: per a cada decisió presa sempre demanar què KPIs es van a tenir en compte per valorar l'impacte i per a cada acció implementada, sempre demanar el resultat i el retorn.

 

Poques dades ben analitzats: actualment, són moltes les dades que podem analitzar. L'èxit és saber quines dades són els rellevants.

 

Jerarquia de la dada: cada nivell de l'organització s'ha de fixar en uns KPIs i no tots han d'analitzar els mateixos. Les organitzacions han de ser capaces de sintetitzar les dades a mesura que van pujant.

 

Constància amb la dada: l'anàlisi de les dades ens serveix per treure conclusions i poder prendre decisions. És important ser constant en aquest cicle virtuós d'anàlisi i acció.

 

Creença en la dada: les grans organitzacions sempre té un problema i és que les dades solen ser incongruents i poc consistents. És important treballar en què les dades siguin correctes per evitar la desconfiança que moltes vegades es genera i, en certa manera, l'excusa que molts equips posen quan els resultats no els agraden.

aceena-assegurances.png
  • LinkedIn - Gris Círculo
  • Facebook
  • Instagram - Gris Círculo

 Aceena Computers 

c/ Major, 297 17190 Salt (Girona)

Telèfon +34 972 69 78 13 | 605 24 97 43